top of page

Övningsdockan

Övningsdockan kompletterar den digitala eHLR-utbildningen så att du kan träna fysiskt på hur man utför Hjärt-lungräddning på en vuxen person. Övningsdockan har ett unikt feedbacksystem med LED-lampor som visar det aktiva blodflödet vid bröstkompressioner. 

 

Försök att få lamporna att tändas så långt upp som möjligt mot huvudet på dockan. Målet är att få pannloben att lysa för att visa att blodet syresätter hjärnan. Då gör du optimala bröstkompressioner med rätt placering av händerna, i rätt tempo och med rätt hårdhet.

Instruktionsfilm

Tips! Ta möjligheten att träna flera gånger per år på övningsdockan. Det man ofta glömmer mellan träningstillfällena är att man ska trycka hårdare än man tror.

Om övningsdockans lampa inte blinkar grönt när du slår på den så behöver batterierna bytas. Det är 6 st 1,5 volts C-batterier och de sitter på ryggen på övningsdockan.

  1. Ta fram dockan ur väskan.

  2. Lägg dockan på golvet (om du har svårt att hålla till på golvet, så lägg den på ett bord).

  3. Lägg väskan intill dockan, så du kan ha dina knän på den vadderade delen av väskan.

  4. Ta fram en våtservett ur den runda behållaren och torka av dockan.

  5. Aktivera LED-lamporna med on/off knappen på undersidan av dockan (längst ned), en grön lampa börjar nu blinka.

  6. Öppna en faceshield-förpackning (andningsduk) och lägg den intill dockan så den är klar att användas när inblåsningar ska tränas.

  7. Starta kursen eHLR på din dator eller mobil. När du kommer till momentet ”Utföra HLR” så tränar du på övningsdockan enligt instruktionerna på kursvideon.

  8. Efter kursen så stänger du av övningsdockan med on/off-knappen och stoppar tillbaka dockan och tillbehören i väskan. Din personliga andningsduk slänger du sedan.

bottom of page